Landsbygdssamordning
I Simrishamns kommun har vi en landsbygdssamordnare som arbetar för att stärka dialogen mellan lokala aktörer på landsbygden och kommunens tjänstepersoner samt politiker. Denna funktion fungerar som en viktig länk mellan byalag, föreningar och näringsliv och är en lots in i kommunen för landsbygdsfrågor.

Landsbygdssamordnaren är placerad på samhällsbyggnadsförvaltningen och arbetar främst med platsutveckling, dialog, information och lotsning samt tar emot synpunkter, önskemål och idéer om hur vi kan utveckla byarna tillsammans.
Vill du engagera dig i utvecklingen av din by och få kontinuerlig information om vad som är på gång i kommunens byar? Simrishamns kommun har regelbundna möten med bya- och lejelagen och engagerade byföreningar, så ett bra sätt att engagera dig är att gå med i din bys aktiva förening eller byalag. Du är också välkommen att höra av dig direkt till landsbygdssamordnare Sandra Kapeller på sandra.kapeller@simrishamn.se eller via Kontakt Simrishamn 0414-81 90 00.
Hur vi arbetar med landsbygdsutveckling
Vi skapar möjlighet för landsbygdens medborgare att delta i utvecklingen av byarna genom att arbeta med dialog och samverkan.
Samhällsbyggnadsförvaltningen är ofta ute och har dialog i byarna inför genomförande av projekt, till exempel när torg eller lekplatser ska byggas, och samlar in synpunkter från medborgarna i olika frågor. Flera gånger per år bjuds byalagen in till medborgardialoger och informationsträffar där de kan påverka, ställa frågor och komma med förslag.
Det går alltid att kontakta landsbygdssamordnaren om du har några frågor, förslag eller idéer.
Aktuellt just nu
Fokus inlandsbyarna är ett projekt där vi samarbetar med lokala aktörer och engagerade eldsjälar för att utveckla de 4 största inlandsorterna i kommunen; Gärsnäs, Borrby, St Olof och Hammenhög. Syftet med projektet är att utveckla orternas attraktivitet och starta upp positiva utvecklingsspiraler som kan bidra till ökad trivsel och inflyttning i vår kommun. Vi utgår från samverkan, kommunikation och delaktighet, där medborgare får känna ägarskap och vara delaktiga i utvecklingen av sin ort.
Vi genomför 3 dialogträffar per by. Under dialogträff 1 pratar vi om hur det är att leva och verka i orten, vad det finns för utvecklingspotential och vad som är aktuellt att arbeta vidare med. Tillsammans pekar vi ut 1-2 fokusområden och beslutar vad nästkommande dialogträffar ska handla om. Utifrån vad som kommer upp på dialogträffarna kan det bli aktuellt att söka finansieringsstöd för att starta upp ett projekt tillsammans med lokala aktörer eller stödja medborgare att förverkliga egna projektidéer som kan bidra till ortens utveckling.
Är du intresserad av att delta i en dialoggrupp? Kontakta landsbygdssamordnare Sandra Kapeller på sandra.kapeller@simrishamn.se.
Utsmyckningsersättning
För att göra våra byar trevligare delar vi ut utsmyckningsersättning till byalag och/eller intresseföreningar i Simrishamns kommun. Läs mer här om hur det går till att få utsmyckningsersättning.
Stöd från Leader
Leader är en metod där privat, ideell och offentlig sektor arbetar tillsammans för att bidra till lokal utveckling. Metoden används i hela EU och grundar sig i tanken att lokal utveckling genomförs mest effektivt och hållbart av de som bor och verkar i ett område. Här kan du läsa mer om Leadermetoden och ansöka om stöd för projekt. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vill du starta ett projekt där kommunen kan vara en samverkanspartner? Kontakta landsbygdssamordnare sandra.kapeller@simrishamn.se.
Mötesanteckningar från möten med byalag finns här.
Senaste nyheter
Våra kommande evenemang
-
Utställningen ”Duktig flicka” av Danette Quartey
17 aprÖsterlens museum, Storgatan 24, Simrishamn -
Fira Världsbokdagen med musik och litteratur
23 aprSimrishamns bibliotek, Järnvägsg. 2 -
Samtalscafé för gemenskap
24 aprÖsterlens museum, Storgatan 24 -
Prova på Shared reading
24 aprSimrishamns bibliotek, Järnvägsg. 2