Årets Simrishamnssill 2025
På Sillens dag i Simrishamn den 13 september avgjordes årets silltävling. Av flera kreativa och nyskapande bidrag från privatpersoner utsåg juryn, bestående av erfarna matbedömare, vinnarna av första pris, och för i år, ett delat andra pris – nya smaker som kan bli framtidens sillklassiker.
Stort grattis till våra vinnare!
Klagshamn gravad sill
Håkan Berlin
Recept:
1 kg sillfilé
Lag:
7 dl vatten
2 dl ättika 12%
2 msk salt
Till gravningen:
3 dl strösocker
1 msk salt
0,5 dl matolja (raps)
2 tsk citronsaft
1 msk gula senapskorn
2 tsk hela korianderfrön
1 msk hel vitpeppar
1 gul lök, finhackad
1-2 röd lök, finhackad
1 stor knippa dill
Gör så här:
Dra skinnet av sillfiléerna.
Blanda lagen och låt filéerna dra i minst 6 timmar eller över natten.
Låt filéerna rinna av väl i en sil (minst 30 min.).
Rosta koriandern i en torr stekpanna, svag värme på spisen. Krossa grovt i en mortel.
Blanda alla ingredienserna till gravning, varva med sill i en kruka eller kärl.
Låt stå i kylen minst 2 dygn.
Gör senapssås:
2 dl söt senap (Hultbergs milda)
1 tsk Colman senapspulver
2 tsk vitvinsvinäger
1,5 dl matolja (raps)
1 dl hackad dill
1 krm malen vitpeppar
2 tsk Engelsk Sauce
Blanda senap, senapspulver och vinäger. Droppa i oljan under vispning och öka sedan flödet. Tillsätt dill och vitpeppar, blanda ned Engelsk Sauce.
Senapssåsen serveras med fördel till den gravade sillen!
S. U. S. - Sill utan sill
Ett vegetariskt alternativ för dig, som inte kan eller önskar äta fisk. Men som ändå vill kunna njuta av ett sillbord i sällskap med andra.
Gör gärna inläggningen några dagar i förväg, så smakerna hinner sätta sig.
Jan Axel Nilsson och Hans Ekström
Recept:
ättika 12%
strösocker
vatten
havsflingsalt
vitpepparkorn
svartpepparkorn
citroner
rödlök
färsk koriander
röd och grön chili
portobellosvamp
Gör så här:
Koka upp en lag av ättika, strösocker och vatten tillsammans med vitpepparkorn och citronen. Tillsätt flingsalt.
Blanda allt med lagen, smaka av och tillsätt ingredienser du vill ha mer av.
Ta bort foten på svampen och de bruna skivorna på hattens undersida. Skär sedan i lagom tjocka och stora munsbitar.
Varva slutligen svampbitarna med blandningen i en glasburk med lock. Garnera med några svartpepparkorn.
Förvara inläggningen i kylskåp 2 till 3 dygn innan den ska serveras.
Mormor Nannys recept, född 1888
Ann Backe
Recept:
vispgrädde
socker
mald vitpeppar
ättika
charlottenlök
minutsill
Gör så här:
Blanda grädde, socker, vitpeppar och ättika.
Smaka av!
Tillsätt charlottenlök och minutsill.
Hoppas det smakar!
Tävlingens final genomfördes på Sillens dags scen på hamnplan under ledning av tävlingsledare Viktor Vesterberg från Kålrotsakademin.
Juryn bestod av Viktoria Olsson, Högskolan Kristianstad, Marcus Jc Johansson, Högskolan Kristianstad, Martin Månsson, Skillinge Fisk-Impex och Kristian Ekström, Skillinge Fisk-Impex.
Senaste nyheter
Våra kommande evenemang
-
Invigning av knypplingsutställningen "Spetsar på slottet"
15 novÖsterlens museum, Storgatan 24, Simrishamn -
1,2,3 med Sagofén Isadora
15 novSimrishamns bibliotek, Järnvägsgatan 2 -
Hantverksträff på Österlens museum med stickning och textil
16 novÖsterlens museum, Storgatan 24, Simrisham -
Samtalskafé för gemenskap
17 novSimrishamns bibliotek, Järvägsg. 2