Svartmunnad smörbult i vatten

Svartmunnad smörbult - från risk till resurs

RoundGoby-projektet utvecklar hållbart fiske och nya produkter av den invasiva svartmunnade smörbulten, för att omvandla ett hot mot Östersjöns ekosystem till en resurs för människor och husdjur.

EU-projektet RoundGoby arbetar för att utveckla ett hållbart och lönsamt fiske av den goda, men invasiva, fisken svartmunnad smörbult. Fisken sprider sig snabbt i Östersjön och hotar andra arter, men kan bli en resurs i stället för ett problem om den kan ta sig in på menyn för människor och husdjur.

Projektet utvärderar och utvecklar olika sätt att fånga den svartmunnade smörbulten samt tar fram och testar nya produkter av fisken. Det handlar till exempel om filéer, rom, färs, rökta produkter som konserveras eller tillagas till goda rätter. Utöver detta tas det även fram olika sorters snacks för husdjur. Den samlade kunskapen ska presenteras i form av olika affärsmodeller för fiske, beredning och tillagning, så att fler som är intresserade av att nyttja arten snabbare kan komma igång.

Utöver att fånga och tillaga fisken tas det också prover för att undersöka artens utbredning och beståndsstatus, så vi kan få en bättre bild av läget i Östersjön. Detta kommer ligga till grund för rekommendationer på hur arten ska förvaltas.

För att lyckas har projektet samlat 15 partners, med olika expertis inom ämnet, från sju olika länder i Östersjöregionen. Lär dig mer på RoundGoby-projektets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

”En förenklande sak med projektet är att fisken är så god, den smakar som en blandning mellan gös och abborre. Håll inte igen, ju mer vi äter av den dess bättre är det!”
– Hannes Hall, projektledare.

Sammanfattning

Från invasiv till värdefull resurs! Vi utvecklar hållbart fiske och nya produkter av svartmunnad smörbult för att skapa nya affärsmöjligheter för fiskare och stärka Östersjöns ekosystem. En win-win för ekonomi och miljö!

Tidsplan

November 2023 till oktober 2026​.

Aktörer

Leds av Marint centrum, Simrishamns kommun (Sverige). Övriga projektpartners är: Gdynia Maritime University (Polen), Institute of Food Safety, Animal Health and Environment ”BIOR” (Lettland), Technical University of Denmark (Danmark), Swedish University of Agricultural Sciences (Sverige), Kaunas University of Technology (Litauen), Center of Food and Fermentation Technologies (Estland), Kalmar kommun (Sverige), Low Impact Fishers of Europe (Sverige), SUBMARINER Network for Blue Growth EEIG (Tyskland), Port of Władysławowo ”Szkuner” Sp. z o.o. (Polen), Skillinge Fisk-Impex AB (Sverige), Rosbergs Fisk på Österlen (Sverige), Baltijos Konservai (Litauen) och Danish Small-Scale Fishermen’s Producer Organisation (Danmark).

Projektet medfinansieras av Interreg Baltic Sea Region Programme och Sparbanken Skånes ägarstiftelse Färs&Frosta. Den totala budgeten för projektet uppgår till 3 716 984 euro.

Havet är en tillgång – en outtömlig källa till energi, näring och innovation – om vi vårdar det på rätt sätt.

Kontakta oss

Hannes Hall

Projektledare

Marint centrum