4 juni 2025

Statsministern besökte Marint centrum

Statsminister Ulf Kristersson (M) besökte under onsdagen Simrishamn på Österlen för att diskutera Östersjöns miljö och fiske.

En grupp människor som står runt en båt.

Ulf Kristersson ombord på fiskebåten Courage. Skeppare Peter Söderberg till höger.

"Det här var otroligt imponerande"

Besöket inleddes på Marint centrum, där han fick information om den forskning som bedrivs i verksamheten av Lunds universitet och de insatser som görs för att stärka miljön i Östersjön och främja de hållbara blå näringarna.

– Det här var otroligt imponerande, det här tvärvetenskapliga och tvärsektoriella angreppssättet och samarbetet mellan företagare, akademin och kommunen. Det är mycket kunskap som finns på en sådan här plats. Det har varit otroligt lärorikt på så många sätt. Vi måste rädda Östersjön, sade statsministern vid besöket.

Hur uppnås ett hållbart fiske?

Att säkerställa att vi får ett hållbart fiske i Östersjön är det snabbaste sättet att stärka Östersjöns ekosystem. Därför fokuserade dagen på just fisket. Genom besök på fiskebåten Courage och hos beredningsföretaget Skillinge Fisk-Impex, fick statsministern insyn i hur fisket i Simrishamn går till och varför det är hållbart.

– Fiskerinäringen i Simrishamn är genom sitt välutvecklade samarbete mellan fiske och beredning experter på att skapa maximalt värde av fångsten, vilket gör att det inte behöver fiskas så stora mängder, förklarar Vesa Tschernij, fiskeexpert på Marint centrum.

– Idag blir mindre än 10 % av Sveriges totala sillfångster i Östersjön livsmedel, resten mals till fiskmjöl för uppfödning av bland annat norsk lax. Det är inte miljömässigt hållbart och ett enormt resursslöseri i en tid då vi behöver öka vår nationella livsmedelsförsörjning och beredskap. Sillen är dessutom helt central för ett välmående hav, så det finns dubbla vinster med ett hållbart sillfiske.

Utifrån denna utgångspunkt samtalade Marint centrums experter och den lokala fiskerinäringen med statsministern om behovet av vissa reformer inom den svenska fiskeriförvaltningen.

– För att uppnå ett ekosystem i balans i Östersjön, behöver vi återbygga starka fiskebestånd. Det kan vi göra genom att fiska mindre och genom att prioritera fiske till livsmedelsproduktion istället för till industriella ändamål. Ett sätt att uppnå detta, som ligger helt i händerna på vår egen riksdag, är att se över systemet för hur de svenska fiskekvoterna fördelas mellan olika typer av fiske. Nuvarande system löper ut 2029 och för att hinna utveckla ett bättre system innan dess krävs politisk handlingskraft redan i denna mandatperiod, säger Madeleine Lundin, utvecklingsansvarig Marint centrum.

En grupp människor som står framför en båt.

Statsministern tillsammans med politiker, medarbetare och lokala företagare från Simrishamns kommun.

Statsministern vill se handling

– Jag ser behovet av att upphöra med det långvariga överfisket och samtidigt ha kvar ett hållbart fiske. Det hållbara fisket i Östersjön är en enormt bra förutsättning också för beredskapen, att kunna ersätta produkter som vi importerar med eget som är producerat i Sverige. Jag inser komplexiteten, men det är ingen ursäkt att inte göra någonting åt det. Här kommer vi politiker in, vi måste ha lagstiftning som tar hänsyn till alla de här sakerna på en gång.

Simrishamns modell för framtidens fiskehamn

Vill du lära dig mer om hur vi kan skapa ett hållbart fiske i Östersjön, läs om "Framtidens fiskehamn" här Öppnas i nytt fönster..

EU-besök i mars

I slutet av mars besökte också Costas Kadis, EU-kommissionär med ansvar för hav och fiske, Simrishamn och Marint centrum tillsammans med svenska politiker ur EU-parlamentets fiskeriutskott. Läs mer om Costas Kadis besök här Öppnas i nytt fönster..

Foto: Kajsa Stina Romin

Kontakta oss

Madeleine Lundin

Utvecklingsansvarig

Marint centrum